Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budapešť nabídl výhodnou půjčku Maďarkám kdekoliv na světě

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť - Maďarský ministr lidských zdrojů Zoltán Balog při návštěvě Kanady oznámil, že Orbánova vláda od roku 2018 finančně podpoří porodnost Maďarek žijících ve vlasti i v zahraničí. Silné maďarské komunity žijí zejména na Slovensku, v Rumunsku, Srbsku a na Ukrajině.

Každé maďarské matce, bez ohledu na to, kde porodí, nabídne konzervativní kabinet strany Fidesz jednorázovou podporu a nízko úročenou půjčku.

"Mluvíme o maďarských dětech, a ty jsou stejně důležité jako děti narozené v Maďarsku," řekl Balog, jenž se zúčastnil akce organizované krajany v Torontu.

Maďarský premiér Viktor Orbán na konci května uvedl, že vláda v příštím roce odpustí polovinu dluhů studentským rodinám se dvěma dětmi a celý dluh rodinám se třemi a více dětmi.

Z nynějších 1,5 by se průměrný počet dětí na jednu ženu měl v Maďarsku do roku 2030 zvýšit na 2,1. Od roku 1980 se podle statistik počet obyvatel Maďarska snížil z 9,8 milionu o téměř jeden milion.

Témata:  Maďarsko děti porodnost

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy