Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nevídaná forma džihádistického teroru: V Evropě loni zemřelo 135 lidí, uvádí Europol

Terorismus
Terorismus
Foto: news.com

Haag - Starý kontinent zažil po roce 2015 další vlnu teroru. Při teroristických útocích loni přišlo v Evropské unii o život 142 lidí a dalších 379 bylo zraněno.

Pro srovnání, v roce 2015 zabili džihádisté v EU 150 lidí, celkově pak terorismus v EU stál život 151 lidí, zatímco v roce 2014 si terorismus, a to výhradně islámský, v unii vyžádal čtyři mrtvé.

Ředitel policejní organizace EU Rob Wainwright poznamenal, že Evropa po roce 2015 zažila další "nevídanou formu džihádistického teroru". Ve zprávě Europolu se rovněž uvádí, že islamisté spáchali celkem 13 útoků. U šesti z nich bylo potvrzeno přímé spojení s Islámským státem (IS). To je citelný nárůst proti roku 2014, kdy Europol zaznamenal čtyři teroristické útoky související s islámem, při kterých zahynuli čtyři lidé.

Vyšetřovatelé loni podle dokumentu zadrželi v souvislosti s terorismem 1002 lidí, 718 z nich bylo zadrženo kvůli islámskému radikalismu, 31 kvůli levicovému, dvanáct kvůli pravicovému, 84 kvůli separatismu a okolnosti zadržení zbylých 157 lidí nejsou blíže upřesněny.

Zátahy proti teroristům se loni uskutečnily v 17 unijních zemích. Dva lidé byli zadrženi také v České republice, jeden v souvislosti s islámským terorismem a jeden kvůli levicovému radikalismu. Europol dvojici lidí zadržených v Česku neupřesnil, v té době byl ale zadržen Čech Jan Silovský, který se chtěl přidal v Sýrii k IS, za což mu soud letos uložil šest let vězení. Český případ levicového extremismu by mohl souviset se zadržením ruského studenta Igora Ševcova, který podle obžaloby házel na dům ministra obrany Martina Stropnického zápalné lahve. Soud Ševcova viny zprostil a nařídil jeho vyhoštění, které však odvolací soud zrušil.

Konec islámského terorismu není na dohled

Europol upozorňuje, že nebezpečí hrozí především od jednotlivců, zejména od bojovníků IS, kteří se vracejí domů ze Sýrie. Stále častěji pak islamisté k útokům využívají ženy a děti.

Europol loni zaregistroval celkem 142 teroristických útoků, mezi něž ale počítá i zmařené či připravované atentáty. V 99 případech měly útoky separatistické pozadí, ve 27 případech levicové, v jednom pravicové a ve 13 islamistické. Povaha dvou útoků není ve zprávě Europolu upřesněna.

Nejvíce útoků, zmařených či úspěšných, zaznamenal Europol v Británii (76), pak ve Francii (23), Itálii (17), Španělsku (10), Řecku (6), Německu (5) a v Belgii (4).

Za rok 2015 registruje Europol v zemích EU celkem 211 teroristických útoků, což opět zahrnuje činy dokonané i připravované. Nelichotivý přehled stejně jako loni vedla Británie (103) následovaná Francií (73), Španělskem (25), Řeckem (4) a Itálií (4).

Témata:  terorismus Europol EU

Aktuálně se děje

17. května 2024 20:49

Slovensko dementuje nepravdivé informace: Atentátník nebyl liberál ani extremista

Slovenskem otřásl atentát na premiéra Roberta Fica. Střelcem, který po výjezdním jednání vlády pětkrát vystřelil na premiéra, byl Juraj Cintula. Internetem okamžitě začaly kolovat informace o "SBSkáři z Levic". Některé se však ukázaly jako nepravdivé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy