Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západní pobřeží Grónska bylo částečně evakuováno, po otřesech je zasáhlo tsunami

Obří vlny
Obří vlny
Foto: Pixmac

Stockholm - Kvůli nezvykle vysokým vlnám muselo dnes být částečně evakuováno západní pobřeží Grónska. Vlnobití bylo patrně vyvoláno zemětřesením o síle čtyř stupňů.

K otřesům došlo v sobotu večer u grónského města Uummannaq na sever od polárního kruhu.

"Při zemětřesení zřejmě došlo k tektonickému zlomu, který vyvolal přívalové vlny," řekla dánské agentuře Ritzau Trine Dahlová-Jensenová, která se na kodaňském Institutu Nielse Bohra zabývá klimatem a geofyzikou. Nevyloučila, že otřesy se budou opakovat.

"Velké vlny by mohly zasáhnout město Upernavik a okolí. Obyvatelé osady Nuugaatsiaq budou evakuováni," oznámila prostřednictvím facebooku policie. Podle agentury DPA zde žije okolo stovky lidí. 39 z nich bylo z ostrova, na němž osada leží, dopraveno do bezpečí na pevninu.

Policie neinformovala o obětech či materiálních škodách. Grónská veřejnoprávní vysílací společnost KNR se ale odvolává na "věrohodné zprávy, podle nichž jsou na místě mrtví a ranění".

Témata:  Grónsko zemětřesení vlny / tsunami

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.