Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS vyhodil do povětří mešitu v Mosulu, z níž v roce 2014 vyhlásil chalífát

První veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
První veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
Foto: Reprofoto YouTube

Mosul (Irák) - Radikálové z teroristické organizace Islámský stát (IS) vyhodili do povětří slavnou mešitu an-Núrí v iráckém Mosulu, z níž v roce 2014 lídr IS abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát na dobytých územích v Iráku a Sýrii. S odvoláním na irácké armádní zdroje o tom dnes informují zahraniční agentury.

Mešita leží v historické části Mosulu, kde už několik dní svádějí tvrdé boje s radikály z IS irácké vládní jednotky. Ty se dnes dostaly až asi 300 metrů od mešity.

The leaning Al-Hadbaa minaret has been destroyed too. The "hunchback" minaret stood tall in #Mosul for 845 years. pic.twitter.com/0H5Ih5m29E

— Haidar Sumeri (@IraqiSecurity) 21. června 2017

Mosulské staré město je poslední část Mosulu, kterou IS brání. Proti armádě a policii tam bojuje několik set bojovníků této teroristické organizace.

#Mosul: Drone photo shows the destroyed Great Mosque of al-Nuri. Photo shows not the minerat area.https://t.co/IFcF3lknEF pic.twitter.com/y8fedPv36h

— WorldOnAlert (@worldonalert) 21. června 2017

Mosul je poslední baštou IS v Iráku, v Sýrii pak je jejich poslední větší pevností město Rakka, o nějž se už také vedou urputné boje. IS, který v roce 2014 ovládal značná území v Iráku a Sýrii, v posledních měsících utrpěl citelné ztráty.

Témata:  Islámský stát Irák Abú Bakr al-Bagdádí

Aktuálně se děje

31. května 2024 11:24

Fica převezli z Banské Bystrici domů, potvrdili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy