Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá SPD podle Schrödera může vyhrát, nesmí ale pochybovat

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Němečtí sociální demokraté mohou vyhrát v zářijových parlamentních volbách, nesmí o sobě ale pochybovat a musí chtít moc, je přesvědčen bývalý německý kancléř Gerhard Schröder.

Prohlásil to dnes v bojovné řeči na mimořádném sjezdu sociální demokracie, který má v západoněmeckém Dortmundu schválit program pro volby do Spolkového sněmu.

"Nic není rozhodnuté, ne novináři nebo lidé z agentur pro výzkum veřejného mínění rozhodují volby, ale voličky a voliči," řekl stovkám delegátů třiasedmdesátiletý politik, který stál v čele spolkové republiky v letech 1998 až 2005.

Připomněl právě volby z roku 2005, krátce před nimiž sociální demokraté zaostávali za konzervativní unií CDU/CSU o 23 procentních bodů. Přesto nakonec ztrátu prakticky kompletně stáhli a nakonec prohráli o jediný bod. "To, co šlo tehdy, je možné i dnes," prohlásil s tím, že třetina voličů se rozhoduje až bezprostředně před volbami. SPD v aktuálních průzkumech na CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové ztrácí 14 až 16 procentních bodů.

Aby SPD ve volbách uspěla, je podle Schrödera třeba napnout v posledních týdnech kampaně všechny síly a bojovat o každý hlas. Není podle něj možné po trojici porážek v zemských volbách už nyní chodit se svěšenou hlavou. Sociální demokraté podle něj již dokázali, že umí vládnout lépe než konzervativní unie.

Témata:  Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Gerhard Schröder

Aktuálně se děje

12. června 2024 8:55

Hamás už příměří v Pásmu Gazy nechce, mrtví civilisté mu vyhovují

Palestinská militantní skupina Hamás údajně odmítla americký návrh příměří v Pásmu Gazy. Uvedl to v úterý izraelský představitel, který citoval odpověď Hamásu zprostředkovanou vyjednavačem příměří, informuje agentura Reuters. Deník The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na uniklé zprávy Hamásu uvedl, že narůstající počty civilních obětí militantům vyhovují.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy