Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát připravoval vlnu sebevražedných útoků v Mosulu, armáda plán zmařila

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Mosul - Irácké ozbrojené síly v neděli zabránily rozsáhlé vlně útoků sebevražedných atentátníků samozvaného Islámského státu (IS) v chudé čtvrti západně od starého města Mosulu, které ještě zůstává v držení islamistů. Informovala o tom irácká armáda.

Podle agentury Reuters je to poprvé od zahájení bojů o staré město před týdnem, co IS zaútočil mimo staré město.

Vládní jednotky v západní části Mosulu dobývají poslední baštu teroristického hnutí, ale většina obyvatel města už mohla o víkendu slavit muslimský svátek íd al-fitr poprvé po několika letech bez přítomnosti IS.

Teroristé z IS zaútočili na část zvanou Haj at-Tanak, kde měli ještě nedávno svůj hlavní stan. "Bezpečnostní síly v Haj at-Tanaku zabránily agresivnímu útoku provedenému s pomocí sebevražedných pásů informovala armáda, která rovněž zveřejnila záběry černého dýmu, který údajně stoupal z domů a aut podpálených radikály.

Irácká armáda nepotvrdila prohlášení Islámského státu, že jeho povstalci čtvrť Haj at-Tanak ovládli a začali útočit na sousední část Haj al-Jarmúk.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy