Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O královskou korunu nikdo nestojí? Princ Harry prozradil tajemství své rodiny

Cressida Bonasová s princem Harrym
Cressida Bonasová s princem Harrym
Foto: The Telegraph

Nikdo se nehrne na královský trůn, královská rodina se potřebuje posunout do 21. století a trauma ze smrti princezny Diany. O tom všem mluvil princ Harry s novinářkou Angelou Levin pro server Newsweek.

Podle serveru Newsweek je Harry rozhodnutý posunout britskou monarchii do 21. století, toho chce dosáhnout spolu princem Williamem a jeho ženou Kate. „Chceme pokračovat v tom, čeho dosáhla královna, ale nebudeme se snažit ji kopírovat,“ vysvětlil.

Modernizaci však nechtějí kvůli sobě, dělají to, co je správné pro lid Anglie. „Jestli někdo z rodiny chce být král nebo královna? Nemyslím si, ale až přijde čas, splníme svou povinnost.“ Povinnosti se pravděpodobně ujme prince William.

Po smrti princezny Diany v roce 1997 měl Harry množství problémů. Smrt jeho matky ho přitom velice ovlivnila a její pohřeb byl pro něho traumatický zážitek. „Nemyslím si, že by to někdo měl chtít po dítěti,“ okomentoval to, že šel v průvodu za rakví své matky, vystavený kamerám i lidem. Smutek a trauma v sobě dlouho dusil, nyní se však rozhodl to změnit. A pokračovat v tom, co jeho matka začala.

Harry se začal angažovat v v charitě, navíc se spolu s Williamem, Kate a britskou vládou snaží eliminovat stigma, které se vznáší nad tématem mentálních problémů. Harry psychologickou pomoc vyhledal ve svých 28 letech a myslí si, že mu pomáhá i jeho účast na charitativních činnostech.

Nechce se zaměřit na hodně problémů najednou, protože to podle něho nemá smysl. „Nechceme se jen objevit, potřást si s každým rukama, ale nezapojit se,“ vyjasnil. Myslí si, že je důležité nakládat se svým časem moudře.

Na rozdíl od svého staršího bratra, který má se svou rodinou byt o 22 pokojích v Buckinghamském paláci, žije Harry dvoupokojovém domku v centru Londýna. Je vděčný své matce, že ho seznámila s tím, jaký je běžný život. „Díky ní nejsem úplně odtržený od reality. Jsem rozhodnutý mít co nejběžnější život a umožnit ho i svým dětem, pokud je budu mít,“ prohlásil.

Témata:  Princ Harry princezna Diana královská rodina

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.