Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová má za sebou první hlasování po ztrátě většiny v parlamentu

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn – Šéfka britské vlády Theresa Mayová má za sebou první hlasování po nedávných volbách, kdy její Konzervativní strana přišla o většinu v Dolní sněmovně.

Premiérka Mayová přečkala první zkoušku v parlamentu poté, co byla nucena vytvořit menšinový kabinet s podporou severoirských unionistů. Návrh, kterým si chtěli opoziční labouristé vynutit konec šetření kabinetu ve veřejném sektoru, zákonodárci odmítli poměrem hlasů 323 ku 309.

Po volbách má Konzervativní strana v 630členné Dolní sněmovně 317 křesel. Pro podporu svého menšinového kabinetu se Mayové podařilo získat severoirskou Demokratickou unionistickou stranu (DUP) s deseti poslanci.

Opozice pod vedením Jeremyho Corbyna usilovala o zrušení limitu pro zvyšování platů zaměstnanců ve veřejném sektoru, který je v současnosti stanoven na jedno procento ročně. Labouristé chtěli v reakci na nedávné teroristické útoky i požár výškové budovy Grenfell Tower v Londýně skoncovat také se škrty v rozpočtech policie a hasičů.

Témata:  Theresa Mayová Jeremy Corbyn Velká Británie Demokratická unionistická strana

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy