Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obavy z muslimských radikálů a pirátů rostou, filipínské a americké lodě hlídkují v nebezpečných vodách

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.boston.com

Manila - Americké a filipínské válečné lodě dnes společně hlídkovaly v Suluském moři jižně od Filipín. V této oblasti piráti od roku 2015 předpadli už řadu obchodních plavidel. Navíc rostou obavy z dalších útoků islamistů.

Podle sdělení kontradmirála Dona Gabrielsona se pobřežní bojová loď Coronado amerického námořnictva připojila k filipínské námořní fregatě Alcaraz.

"Naše společná operace s filipínským námořnictvem na moři demonstruje plnění našich aliančních závazků a představuje společné úsilí odstrašit od pirátství," uvedl kontradmirál.

Panují obavy, že radikálové sympatizující s teroristickým hnutím Islámský stát se budou chtít dostat přes moře mezi Malajsií a Indonésií, aby se mohli připojit k islamistickým bojovníkům, kteří se před pěti týdny zmocnili města Marawi na jihofilipínském ostrově Mindanao.

Během bojů s filipínskou armádou tam doposud bylo podle informací Reuters zabito na 300 radikálů. O život ale také přišlo osm desítek příslušníků filipínských ozbrojených sil a více než 40 civilistů.

Témata:  Filipíny U.S. Navy Armáda Filipíny Piráti

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy