Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Karety u tureckých břehů útočí na plavce, považují za medúzy

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Na plavce, kteří se vydávají do moře u pobřeží turecké provincie Antalya, nečekaně útočí želvy karety. Pokousaly už deset lidí. Čím má dotyčný světlejší kůži, tím je ohroženější.

Karety se živí medúzami, ale také kraby, měkkýši nebo ostrorepy, což je živočich s trny.

Doktor Mehmet Gökoglu řekl, že krevety vlivem úhlu, v jakém dopadá do vody odpolední světlo, a také ztemněním vody rozčeřené větrem špatně vidí. Jedinou ochranou proti kousajícím karetám je podle něj vyhýbat se koupání v moři mezi třetí a čtvrtou hodinou odpoledne, kdy je úhel dopadu světla pro zrak karet nejnevýhodnější.

S pokousáním od karet se muselo nechat v místních nemocnicích ošetřit deset lidí - místních i turistů. "Nikoho ty želvy nesnědly, ani jednomu neprokously kůži. Jakmile se pohnete, odplavou," řekl Gökoglu. Po kousnutí prý na kůži zůstává jenom malé znaménko nebo odřenina.

Karetám prý nastává doba rozmnožování, proto se drží v teplejší vodě u břehů. Gökoglu ujistil, že karety lidi nekoušou záměrně, ale omylem. Univerzitní profesor se nebojí, že karety začnou odrazovat turisty. "To, že tady v té vodě plavou s námi, je ten nejlepší důkaz toho, že je zde čisto a že se tady daří životu," dodal Gökoglu.

Témata:  Turecko želvy moře

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.