Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Civilisté prchají z mosulského Starého města, boje s IS vrcholí

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Bitva o Mosul s Islámských státem se chýlí ke konci a ze severoiráckého města prchají stovky civilistů. Většinu z nich tvoří ženy a děti, řekl AP generálmajor Sámí Arídí.

Mnoho z nich bylo zraněno střepinami granátů, další lidé byli pokryti prachem. Jedna žena omdlela kvůli dehydrataci.

Civilisté, kteří jsou uvězněni v mosulském Starém městě již několik měsíců, trpí nedostatkem potravin a vody. Situaci navíc zhoršují 45stupňová horka.

Ofenzivu za znovudobytí Mosulu zahájila irácká armáda loni na podzim. Od poloviny června se snaží dobýt Staré město, které je poslední čtvrtí v Mosulu, jež má pod kontrolou IS. Irácká armáda odhaduje, že zvítězí do několika dnů.

Témata:  Irák Islámský stát armáda Iráku

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.