Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová a Mun Če-in jsou pro tvrdší sankce vůči KLDR

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová a jihokorejský prezident Mun Če-in se dnes sešli v Berlíně. Oba se vyslovili pro přísnější sankce vůči severokorejskému režimu.

Mun Če-in poděkoval Berlínu za dlouhodobou podporu jeho zemi. Severokorejské raketové testy označil za hrozbu pro celý svět. "Severní Korea by s tím měla okamžitě přestat, a proto bychom měli hledat možnosti intenzivnějších sankcí," poznamenal. Zároveň zdůraznil, že se korejská otázka dá vyřešit jen mírově.

"Musíte nyní dělat politiku ve velmi složitém prostředí, a proto máte naší podporu, protože vidíme, že ze Severní Koreje vychází velké nebezpečí pro světový mír," uvedla německá kancléřka, která pokračující severokorejské testy označila za odporující mezinárodnímu právu.

S jihokorejským prezidentem Mun Če-inem chtěla hovořit o tom, jak nejlépe reagovat, a jak vytrvat v tlaku na KLDR. Zmínila i možnost dalších sankcí vůči totalitnímu režimu v Pchjongjangu.

Problémy na korejském poloostrově vnímá podle ní Německo o to silněji, že má zkušenost s tím, co znamená rozdělení země.

Témata:  Angela Merkelová Severní Korea Německo Mun Če-in

Aktuálně se děje

18. května 2024 20:08

Střely ATACMS opět v akci a ničivý úder: Ukrajinský útok zničil stíhačky a palivová zařízení

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy