Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin považuje pařížskou dohodu za základ dlouhodobé spolupráce

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Hamburk - Na schůzce nejvyšších představitelů skupiny BRICS byl dnes v Hamburku přítomen i ruský prezident Vladimir Putin. Moskva podle jeho slov považuje dohodu o klimatických změnách za základ dlouhodobé mezinárodní kooperace.

Blok BRICS sdružuje od roku 2001 Brazílii, Rusko, Indii a Čínu, v roce 2011 se k němu připojila Jihoafrická republika.

Rusko pařížskou klimatickou dohodu podepsalo, zatím ji ale neratifikovalo. Putin minulý měsíc řekl, že světové společenství má stále dost času na to, aby dohodu realizovalo, a to i navzdory rozhodnutí prezidenta USA Donalda Trumpa americkou účast odvolat.

Ruský prezident dnes v Hamburku rovněž řekl, že jeho země chce i nadále spolupracovat s ostatními producenty ropy na harmonizaci globálních energetických trhů a na omezení cenových výkyvů. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), Rusko a několik dalších zemí se dohodlo omezit těžbu ropy na 1,8 milionu barelů denně od letošního ledna. Dohoda má trvat do března příštího roku.

Putin na schůzce BRICS rovněž vyzval k dalším reformám Mezinárodního měnového fondu (MMF). Prohlásil také, že státy skupiny G20 by měly spojit síly v boji proti terorismu.

Témata:  Vladimír Putin BRICS ekonomika

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy