Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína odmítá vypustit informace o umírajícím disidentovi

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Čína čelí stále většímu tlaku, aby umožnila politickému vězni Liou Siao-poovi opustit zemi a svěřit se do péče zahraničních lékařů. Komunistická vláda se brání svou obvyklou taktikou - přísě kontroluje informace.

Při vyhledávání Liouova jména na největším čínském internetovém vyhledávači Baidu se uživatelům od února neobjevují žádné výsledky. Stejně je tomu u hledání na sociální síti WeChat.

V čínsky psaných médiích také nejsou o případu téměř žádné zprávy. Úřady nicméně umožnily zveřejnění videozáznamu z nemocnice, který zachycuje dva zahraniční lékaře nad disidentovým lůžkem, jak ujišťují Liouovu manželku, že lékařský tým sestavený čínskou vládou dělá v péči o jejího muže "maximum".

Video mělo podle všeho ukázat, že Peking se snaží poskytnout pacientovi co nejlepší péči. Německá ambasáda ale tento krok kritizovala s tím, že videonahrávka porušuje lékařské tajemství a že péči o Liou Siao-poa ve skutečnosti řídí čínská bezpečnostní služba.

Podle agentury AP videonahrávka z nemocnice úmyslně publikovaná čínskými úřady připomíná dřívější video z června, kdy byla oznámena Liouova diagnóza. Liou je na ní ve věznici zachycen, jak hraje badminton s vězeňským dozorcem a povídá si při návštěvě se svou manželkou. Nahrávka měla očividně demonstrovat dobré podmínky v káznici, kde si Liou odpykával od roku 2009 jedenáctiletý trest vězení za podvracení státní moci.

Čína má v Liouově případu těžké rozhodování

Pokud by disident odjel do zahraničí, mohl by v posledních dnech svého života vystoupit s kritikou Pekingu a být v centru pozornosti světových médií. Jestliže Lioua čínské úřady ponechají nadále pod přísnou kontrolou a on v této situace zemře, poškodí to obraz čínské komunistické strany a může to vyvolat nežádoucí srovnání s nacistickým Německem.

Liouovi stoupenci totiž připodobnili jeho případ k osudu aktivisty Carla von Ossietzkého, který dostal Nobelovu cenu za mír v roce 1935, když byl držen v německém vězeňském táboře, a nakonec podlehl tuberkulóze, pod dohledem tajné policie.

V anglických vydáních čínských novin se objevilo několik strohých zpráv o Liouovi, které většinou kritizovaly "politizování případu". "Lidé, kteří požadují léčbu Lioua v cizině, tak pravděpodobně činí z politických důvodů," napsal v úterý v úvodníku list Global Times. "Liouova rakovina nesmí být politizována," uvedl deník.

Mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang v úterý k Liouově případu řekl, že Čína doufá, že ostatní země budou "respektovat její právní suverenitu a nebudou tohoto jednotlivého případu zneužívat k vměšování se do vnitřních záležitostí Číny".

Témata:  Čína internet cenzura Lio Siao-poe

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.