Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama zavítá do Hirošimy, jako první americký prezident

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Washington - Bílý dům dnes informoval, že prezident Barack Obama zavítá na historickou návštěvu Hirošimy. Na místo se vypraví v rámci své cesty po Vietnamu a Japonsku, která je plánována od 21. do 28. května.

Bude to vůbec první návštěva americké hlavy státu v Hirošimě od chvíle, kdy americká atomová puma na konci druhé světové války srovnala toto japonské město se zemí.

Památník v Hirošimě navštíví podle dnešního prohlášení Bílého domu v doprovodu japonského premiéra Šinzóa Abeho. Jeho úřad návštěvu potvrdil s tím, že prezident uctí oběti bombardování.

Podle Obamova bezpečnostního poradce Bena Rhodese nebude hlava státu přehodnocovat použití bomby na konci války, ale "nabídne pohled vpřed zaměřený na naši společnou budoucnost". Spojené státy považují útoky na japonská města Hirošima a Nagasaki za důležitý krok k ukončení války.

Hirošimu před měsícem jako dosud nejvýše postavený americký představitel navštívil ministr zahraničí John Kerry.

Témata:  Barack Obama Hirošima USA

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy