Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europol rozpràsil gang podvodů s koňským masem, 65 osob bylo zatčeno

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Madrid - Europol rozbil rozsáhlou obchodní síť s koňským masem. Do nelegální činnosti bylo dle vyšetřovatelů zapojeno osm zemí a 65 osob bylo zatčeno. Je mezi nimi i šéf gangu, který byl zadržen v Belgii.

Šetření bylo zahájeno loni ve Španělsku, kde začali mít podezření na podivné obchodování s koňským masem. Letos v dubnu byla zahájena rozsáhlá operace. Nakonec se souběžně pátralo také v Belgii, Francii, Portugalsku, Itálii, Rumunsku, Švýcarsku a Británii. Policisté zmrazili bankovní konta, zabavili nemovitosti a pět luxusních aut.

List El País napsal, že pátrání se zaměřilo zejména na nizozemského zprostředkovatele Jana Fasena, stíhaného ve Francii v rámci skandálu kolem lasagní s koninou, který zasáhl od roku 2013 několik evropských států.

Skupina 65 zatčených je stíhána za různé trestné činy, k nimiž patří špatné zacházení se zvířaty, výroba napodobenin, ohrožování veřejného zdraví, praní špinavých peněz a členství ve zločinecké organizaci.

Poprvé se na případy závadných potravinářských produktů přišlo v roce 2013 v Británii a zjistilo se, že existuje rozsáhlá a nepřehledná síť zásobovatelů a výrobců. Zasaženy byly i velké podniky a ukázalo se, že ve 13 zemích se prodalo až 750 tun masa ve 4,5 milionu připravených jídel. Levnější koňské maso se v nich používalo jako náhrada za maso dražší.

Témata:  kauza: Koňské maso EU Europol

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy