Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Poláků protestovaly proti vládní straně PiS a plánované reformě soudnictví

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava - Ve velkých polských městech se dnes protestovalo proti soudní reformě navržené vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS). Rozzlobení lidé žádali odchod Jaroslawa Kaczyńského, který zemi de facto řídí.

V pátek parlament, v jehož obou komorách má PiS většinu, schválil zákon, dávající větší slovo při jmenování soudců poslancům. Podle kritiků nový zákon porušuje ústavní dělbu moci. Nicméně je velice pravděpodobné, že jej nebude vetovat prezident Andrzej Duda, který také vzešel z PiS.

Konzervativci z PiS rovněž předložili návrh zákona, který by umožnil vyměnit všechny soudce nejvyššího soudu, až na výjimky vybrané ministrem spravedlnosti.

"Hanba, hanba," skandoval dav, který se shromáždil pod polskými a unijními vlajkami před sídlem parlamentu ve Varšavě. Řečníci slibovali bránit demokracii před předsedou PiS Kaczyńským, označovaným za "diktátora" a přezdívaným "kačer". "Pryč s kačerem-diktátorem," volal dav.

"Místo Putina máme liliputa," prohlásil na demonstraci bývalý disident, šéfredaktor listu Gazeta Wyborcza Adam Michnik a ujišťoval, že když si Poláci poradili se Stalinem a komunismem, zvládnou i Kaczyńského a PiS.

Témata:  Polsko demonstrace v Polsku Jaroslaw Kaczyński Právo a spravedlnost

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy