Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Davy Poláků uvítaly prince Williama s rodinou

Princ William s manželkou Kate
Princ William s manželkou Kate
Foto: Česká televize

Praha - Britský princ William s manželkou Kate dnes zahájili čtyřdenní cestu do Polska a Německa. U prezidentského paláce se shromáždil dav Varšavanů doufajících, že spatří následníka trůnu a jeho choť.

Po příjezdu do polské metropole se pár setkal s polským prezidentem Adrzejem Dudou a jeho ženou. Na programu je mimo jiné prohlídka historického centra města a muzea Varšavského povstání, kde se britští hosté sejít i s polskými veterány z druhé světové války.

Při první oficiální návštěvě Polska doprovázejí prince Williama a vévodkyni Kate i jejich děti: dvouletá Charlotte a její bratr George, který v sobotu oslaví čtvrté narozeniny. Polská prezidentská kancelář se pochlubila, že v paláci Belweder, kde bude návštěva ubytována, připravila i hračky a skluzavky.

"Princeznička Charlotte ukradla celou show. Je opravdu kouzelná," napsal bulvární list Fakt na svém webu o prvních dojmech z návštěvy, nad kterou se v podobném duchu rozplývají i další polská média. Návštěva je podle prezidentské kanceláře výrazem přátelství, respektu a dobrých polsko-britských vztahů.

Britský pár v úterý navštíví severopolský Gdaňsk, kde se setká s bývalým polským prezidentem Lechem Walesou. Má také navštívit někdejší nacistický koncentrační tábor Stutthof a setkat se s bývalými vězni. Ve středu se Kate a William vrátí do Varšavy, odkud odletí do Německa.

Témata:  princ William Vévodkyně Kate Polsko

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy