Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalifornie navzdory Trumpovi, prodloužila platnost zákona o ochraně klimatu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Los Angeles - Ačkoli americký prezident Donald Trump pařížskou dohodu o ochraně klimatu vypověděl, kalifornský zákonodárný sbor v pondělí prodloužil do roku 2030 platnost zákona o ochraně klimatu. Ten omezuje emise skleníkových plynů a ukládá průmyslovým podnikům žádat povolení k vypuštění každé tuny oxidu uhličitého do ovzduší.

Prodloužení zákona, jehož platnost měla skončit v roce 2020, podpořily obě komory kalifornského parlamentu. Stoupenci zákona museli překonat protesty radikálních ekologických organizací, podle nichž není legislativa dostatečně agresivní.

Zákonodárci rovněž schválili další zákon, který v největším státě USA nařizuje monitoring ovzduší v okolí velkých zdrojů znečištění.

Trump má vůči ekologickým iniciativám nedůvěru a opakovaně tvrdí, že realizace ustanovení pařížské klimatické dohody by v USA blokovala vytvoření nových pracovních míst a bránila rozvoji průmyslu. V poslední době se ale z Bílého domu ozývají hlasy, že prezident svůj odpor k pařížské klimatické dohodě zmírnil a hledá cestu ke kompromisu.

Témata:  USA Donald Trump Los Angeles

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy