Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okradli nemocnici Ježíšek. Teď dva muže Vatikán soudí, hrozí jim pět let za mřížemi

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - Ve Vatikánu dnes začal soud s bývalým předsedou nadace římské dětské nemocnice Giuseppem Profitim a jejím někdejším pokladníkem Massimem Spinou. Podle vatikánského státního zástupce obžalovaní připravili nadaci o částku 422.000 eur (11 milionů Kč). Hrozí jim až pět let vězení a pokuta ve výši od 5000 eur.

Finance určené římské pediatrické nemocnici Bambino Gesú (Ježíšek), která patří Vatikánu, použili na rekonstrukci bytu kardinála Tarcisia Bertoneho. Z renovace údajně navíc profitovala stavební firma známého obou mužů.

Bertone byl v době pontifikátu Benedikta XVI. státním sekretářem, tedy jedním z nejmocnějších mužů ve Vatikánu. Z funkce byl odvolán v roce 2013, osm měsíců po zvolení současného papeže Františka.

Bertone tvrdí, že o zpronevěře peněz nevěděl. V roce 2015 ale věnoval nemocnici 150.000 eur (3,9 milionu Kč), i když tehdy sdělil, že nejde o náhradu za zpronevěřené peníze, nýbrž o dobrovolný dar.

Profiti přiznal, k jakému účelu byly peníze použity, avšak řekl také, že jelikož šlo o investici, nadace spravující nemocnici získala právo zrenovovaný byt použít pro své akce k získávání financí pro nemocnici.

Témata:  Vatikán zpronevěra EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy