Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea se potýká s hladomorem, stojí za ním sucho

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Severní Korea čelí vážnému nedostatku potravin v důsledku nejhoršího sucha od roku 2001. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na Organizaci OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Podle této organizace bude 25milionová KLDR v příštích třech měsících nutně potřebovat zvýšený dovoz potravin i obchodní a potravinovou pomoc. Během posledního hladomoru v 90. letech minulého století zemřely stovky tisíc Severokorejců, napsal zpravodajský server BBC.

Srážky v klíčových oblastech zemědělské produkce klesly mezi dubnem a červnem pod dlouhodobý průměr, což se neblaze odrazilo na základních plodinách - rýži, kukuřici, bramborách a sóje, informovala společná zpráva organizace FAO a Evropské komise. Nepřízeň počasí negativně ovlivnila i sklizeň dříve sazených plodin - pšenice, ječmene a brambor.

Zástupce organizace FAO Číně a Severní Koreji Vincent Martin uvedl, že sucho zřejmě vážně postihlo okolí západního přístavu Nampo a dále provincie Pchjongan nambo, Pchjongan pukto, Hwanghe namdo a Hwanghe pukto, z nichž obvykle vzejdou dvě třetiny celkové úrody.

Situace je podle organizace FAO vážná, neboť potravinová pomoc Severní Koreji během posledních let dramaticky klesla. To z části vyplývá ze sankcí, jež byly na KLDR uvaleny kvůli jejímu raketovému a jadernému programu, a také ze skutečnosti, že Světovému programu pro výživu se dostává čím dál méně příspěvků.

Témata:  Severní Korea hladomor sucho

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy