Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Evropy může přijít 173 možných atentátníků, tvrdí Interpol

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Lyon - Interpol má k dispozici seznam 173 členů radikální organizace Islámský stát (IS), kteří mají údajně zvláštní výcvik zaměřený na páchání sebevražedných útoků v Evropě. Uvedl to list The Guardian.

Potenciální atentátníky na seznamu Interpolu údajně na Blízkém východě vycvičili za jediným účelem - pomstít se evropským zemím za zapojení do koalice proti Islámskému státu v Iráku a Sýrii.

Žádný ze 173 podezřelých se ale zatím nedostal do Evropy, napsal The Guardian, podle kterého mezinárodní policejní organizace seznam evropským tajným službám rozeslala již na konci května.

Informace o džihádistech pocházejí podle britského listu od amerických tajných služeb, které je získaly z důvěryhodných zdrojů na Blízkém východě. Na seznamu jsou údajně jména, fotografie a data, kdy jednotlivé osoby IS naverboval, dále jména matky a údaje o mešitě, ve které se dotyčný nejčastěji zdržoval.

Interpol chtěl rozesláním seznamu evropským tajným službám především zjistit, zda mohou k jednotlivým osobám poskytnout další informace, napsal The Guardian.

Témata:  Islámský stát Interpol

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy