Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál, který se týkal Čechů, byl fiasko, tvrdí švédský premiér

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Švédský premiér Stefan Löfven vůbec poprvé oficiálně okomentoval skandál z roku 2015, který se nyní dostal na veřejnost. Kvůli bezpečnostní chybě čeští pracovníci technologické společnosti IBM získali přístup ke dvěma tajným policejním databázím.

"To, co se stalo v (dopravní správě) Transportstyrelsen, bylo fiasko. Z tohoto důvodu vláda vyměnila vedení úřadu a zajistila, aby další příslušné úřady přijaly opatření, které zhoubné dopady zmírní," uvedl Löfven v písemném prohlášení.

Minulý týden média zveřejnila informace, podle kterých si švédská dopravní správa Transportstyrelsen v roce 2015 objednala u IBM údržbu počítačových sítí. Při předávce systémů ale švédský úřad nedodržel bezpečnostní postupy, takže trojice českých techniků IBM měla i bez příslušné bezpečnostní prověrky možnost přístupu ke všem uloženým datům dopravní správy včetně tajných databází. Jedna z databází shromažďovala kriminální záznamy, druhou tvořil seznam podezřelých, kteří v mnoha případech ještě nevěděli, že jsou předmětem vyšetřování.

Bezpečnostní experti nyní takové selhání kritizují a tvrdí, že díky přístupu do databází technici mohli, pokud by chtěli, veškerá data libovolně měnit či mazat. Poukazují také na to, že zájem o uložené údaje by mohl mít organizovaný zločin a také cizí státy.

Vedle Čechů získali přístup do citlivých částí švédských sítí i srbští počítačoví správci. Ti konkrétně podle deníku Dagens Nyheter mohli přes zabezpečenou švédskou vládní síť sledovat komunikaci mezi dopravní správou a 34 dalšími švédskými vládními agenturami. 

Tehdejší šéfka Transportstyrelsenu Maria Aagrenová byla kvůli skandálu letos v lednu propuštěna a po vyšetřování švédské tajné policie Säpo dostala pokutu 70.000 švédských korun (190.000 Kč).

Politická opozice kritizuje vládu a chce vědět, kdy přesně se o incidentu dozvěděla a proč nebyl informován parlament. 

Témata:  Švédsko Stefan Löfven Češi

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy