Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý předseda Ligy severu byl opět odsouzen za zpronevěru

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím – Někdejší šéf italské separatistické strany Liga severu (LN) Umberto Bossi byl dnes janovským soudem opět odsouzen za zpronevěru. Odsedět si má dva a půl roku.

Bossi se podle verdiktu dopustil zpronevěry více než 56 milionů eur (přibližně 1,4 miliardy Kč) ze státní pokladny, informovala agentura ANSA. Jde přitom o druhý proces s politikem; na začátku července soud v Miláně poslal Bossiho za zpronevěru státních příspěvků za mříže na dva roky a tři měsíce.

Čtyři roky a deset měsíců si má odsedět také stranický pokladník Francesco Belsito, tomu na začátku července soud uložil dva a půl roku za mřížemi. Podle italského listu Corriere della Sera verdikty obou soudů se sečtou. Soudce dnes zároveň nařídil zabavit 48 milionů euro (asi 1,2 miliardy Kč) z rozpočtu LN.

Oba obžalovaní podle soudu v letech 2008 a 2010 falšovali dokumenty potřebné k získání státních náhrad za volební výdaje. Peníze pak použili k osobnímu užitku.

Milánský soud poslal v červenci na 18 měsíců za mříže i syna Bossiho, Renza. Muži podle verdiktu zpronevěřili státní příspěvky do stranické kasy ve svůj osobní prospěch.

Témata:  Itálie zpronevěra soudy

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy