Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začala závěrečná řeč v procesu s extremistkou Zschäpeovou, zavraždila 10 lidí

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Mnichov - U soudu v Mnichově dnes po poledni začala závěrečná řeč obžaloby v procesu s Beate Zschäpeovou (42), jejíž skupina Národněsocialistické podzemí (NSU) zavraždila deset lidí.

Zbývající dva členové skupiny Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt už jsou po smrti; v roce 2011 se zabili, když jim na stopu přišla policie.

Zschäpeová spolu s Mundlosem a Böhnhardtem vytvořila podle vyšetřovatelů teroristickou buňku, která v letech 2000 až 2007 zavraždila po celém Německu devět lidí tureckého nebo řeckého původu a německou policistku. Trojici, která většinou používala zbraň české výroby, jsou připisovány i dva bombové útoky v přistěhovaleckých čtvrtích Kolína nad Rýnem, které si vyžádaly přes 20 zraněných, a dále 15 případů přepadení bank.

Státní zástupce Herbert Diemer na začátku své řeči požadoval, aby byla Zschäpeová odsouzena jako spolupachatelka všech vražd a útoků neonacistické skupiny. Žena narozená ve východoněmecké Jeně byla podle něj spoluzakladatelkou a plnoprávnou členkou teroristické organizace NSU, která usilovala o to, aby bylo Německo zemí bez cizinců. "Motivem pro všechny tyto zločiny byla pravicově extremistická ideologie," poznamenal.

Očekává se, že řeč státního zástupce se protáhne celkem na zhruba 22 hodin. Diemer ji má přednášet několik jednacích dní. Po zhruba měsíční pauze začnou v září závěrečné řeči obhájců čtveřice lidí, kteří jsou obžalováni spolu se Zschäpeovou. Její obhájce vystoupí se závěrečnou řečí jako poslední. Rozsudek by po více než čtyřletém procesu mohl padnout na podzim.

Zschäpeová tvrdí, že se na kriminálních činech skupiny nepodílela, o vraždách i o bombových útocích se prý vždy dozvěděla teprve po činu. Přiznala se pouze k podpálení bytu v podkrušnohorském městě Zwickau, kde se s oběma muži skrývala.

Témata:  Beate Zschäpeová Německo extremismus soudy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy