Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza ruských vztahů: Trumpův zeť i šéf kampaně dnes podstoupili neveřejná slyšení

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Zeť prezidenta Donalda Trumpa a jeho poradce Jared Kushner i šéf Trumpovy předvolební kampaně Paul Manafort dnes absolvovali neveřejné slyšení před výbory pro tajné služby amerického Kongresu.

Kushner podle agentury AP vypovídal o ruské roli během loňských prezidentských voleb před výborem pro tajné služby Sněmovny reprezentantů, Manafort před obdobným výborem Senátu.

Trumpův zeť dnes pokračoval v neveřejných slyšeních druhý den. V pondělí po skončení neveřejného zasedání výboru pro tajné služby Senátu řekl, že žádný z jeho kontaktů s Rusy nebyl nepatřičný a že nemá co skrývat. Přiznal se přitom k celkem čtyřem setkáním s Rusy během kampaně a po Trumpově vítězství. Dnes nebyly oznámeny žádné další podrobnosti.

Podle amerických médií se Kushner loni setkal mimo jiné s ředitelem jedné z velkých ruských bank, s tehdejším velvyslancem Ruska v USA Sergejem Kisljakem a s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou.

Manafort se dnes setkal se zástupci senátního výboru pro tajné služby a "plně zodpověděl jejich otázky", oznámil jManafortův mluvčí Jason Maloni. Podle dvou nejmenovaných zdrojů obeznámených s obsahem rozhovorů se slyšení omezilo na Manafortovy vzpomínky na loňskou schůzku s ruskou právničkou v newyorském mrakodrapu Trump Tower.

Výboru také předal poznámky dokumentující schůzku v písemné podobě. Podle jednoho ze zdrojů rovněž souhlasil s dalšími rozhovory se zástupci výboru o jiných otázkách. Jejich termíny ještě nebyly stanoveny. Ve středu má Manafort v kauze možného zasahování Ruska do prezidentské předvolební kampaně v USA vypovídat před právním výborem Senátu. Výbor dnes oznámil, že si Manaforta předvolal v pondělí v noci ke středečnímu veřejnému slyšení.

Témata:  USA Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress) Jared Kushner Paul Manafort

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy