Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desetitisíce lidí zůstanou bez pomoci. Humanitární organizace se stahují ze Středoafrické republiky

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Bangui - Humanitární organizace musely kvůli eskalaci násilí ve Středoafrické republice přerušit své operace. Konkrétně se to týká měst Bangassou, Kaga Bandoro a Zemio. Od neděle přišli při útocích ozbrojenců o život tři zaměstnanci OSN z Maroka.

Desítky tisíc lidí kvůli tomu nebudou mít přístup k humanitární pomoci v podobě potravin a léků. S odvoláním na sdělení mírové mise OSN ve Středoafrické republice (MINUSCA) o tom informovala BBC.

Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) uvádí, že Středoafrická republika patří pro humanitární pracovníky mezi nejnebezpečnější země světa. Boje mezi znepřátelenými milicemi v posledních týdnech eskalovaly.

Násilí ve Středoafrické republice vypuklo, když muslimská povstalecká skupina Séléka dobyla v roce 2013 hlavní město Bangui a přinutila někdejšího prezidenta Françoise Bozizého uprchnout. V reakci na násilí páchané touto skupinou krátce nato vznikly křesťanské milice a boje eskalovaly.

Na přelomu let 2015 a 2016 se ve Středoafrické republice uskutečnily úspěšné prezidentské volby, přesto však boje pokračovaly. V posledních měsících se podle pozorovatelů etnické a náboženské násilí mezi znesvářenými povstaleckými skupinami zintenzivňovalo a šířilo do oblastí, které dříve konfliktem zasaženy nebyly.

Témata:  Středoafrická republika OSN (Organizace spojených národů) humanitární pomoc

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy