Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová píše paměti: Svým voličům prozradí, proč prohrála volby

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Twitter

New York - Neúspěšná prezidentská kandidátka Hillary Clintonová píše memoáry, které mají spatřit světlo světa letos v září. Oznámilo to ve čtvrtek nakladatelství Simon a Schuster.

Název pamětí je "Co se stalo", což má být podle autorky spíš konstatování, než otázka.

Clintonová ve svých vzpomínkách kritizuje údajný sexismus, jemuž byla jako kandidátka vystavena, a rovněž "bezpříkladný útok na americkou demokracii cizí mocností," tedy Ruskem, které údajně prostřednictvím hackerů zvýhodnilo soupeře Clintonové a vítěze voleb Donalda Trumpa.

"V minulosti jsem, z důvodů, které vysvětlím, často cítila, že musím být na veřejnosti opatrná... Teď zábrany mizí," citovala agentura AP z předmluvy připravované publikace. "Lidem, kteří mají zájem, téměř 66 milionům lidí, kteří pro mě hlasovali, chci nabídnout co nejjasnější a nejpravdivější vysvětlení," dodává autorka.

Clintonová loňské volby ztratila, přestože pro ní hlasoval statisticky vyšší počet voličů než pro jejího soupeře. Na svou stranu v komplikovaném volebním systému ale získala jen 227 volitelů, zatímco pro vítězného Trumpa jich hlasovalo 304.

Témata:  Hillary Clintonová prezident USA volby v USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy