Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přechodná období po brexitu mohou trvat až do roku 2022

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Podle britského ministra financí Philipa Hammonda by ve chvíli britského odchodu z EU na konci března 2019 neměly okamžitě nastat změny v imigračních a obchodních pravidlech.

Hammond, jeden z nejhlasitějších zastánců klidného a pro firmy přátelského brexitu, to dnes uvedl v rozhovoru pro BBC s tím, že přechodná období by mohla trvat až do poloviny roku 2022.

Podle agentury Reuters Hammond v rozhovoru prohlásil, že se chce v březnu 2019 vyhnout ostrému zlomu. Připomněl také, že britské nemocnice, pečovatelská zařízení, ale i firmy jsou do značné míry závislé na pracovnících z jiných zemí Evropské unie.

"Jasně říkáme, že bude trvat nějakou dobu, než budeme moci ustavit plnou kontrolu migrace mezi Británií a Evropskou unií," uvedl ministr. Britská vláda podle něj nyní nemá možnost migranty z EU kontrolovat. Snaha o omezení tohoto trendu byla přitom jedním z hlavních důvodů, proč řada Britů loni v referendu pro brexit hlasovala, připomněl Reuters.

Podle Hammonda by přechodná období mohla platit až do dalších britských parlamentních voleb, které se nyní čekají v červnu 2022. Až tehdy by se tak měly vztahy Británie mimo EU a evropského bloku začít řídit novou vzájemnou smlouvou. O ní se ale zatím ani nezačalo vyjednávat, diskuse by mohly začít nejspíš v říjnu či ještě později.

Témata:  Brexit Philip Hammond Velká Británie

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:01

Odborářský protest nebude. Ruší se po atentátu na Fica

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve čtvrtek odpoledne oznámila, že ve světle událostí na sousedním Slovensku ruší plánovaný protivládní protest, ačkoliv důvody pro svolání demonstrace trvají. Odbory to uvedly na facebooku. Protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy