Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelané demonstrovali proti novým volbám, přišla jen hrstka lidí

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas – Stejně jako v pátek, i dnes se ve venezuelské metropoli sešla pouze hrstka demonstrantů. Svolala je tamní opozice, aby protestovali proti proti nedělním volbám nového Ústavodárného shromáždění. Opozice nedělní volby bojkotuje s odůvodněním, že volební pravidla byla upravena ve prospěch vládní strany.

Opoziční představitelé hlasování odmítají jako pokus o stabilizaci autoritářského režimu prezidenta Nicoláse Madura. Podle agentury AFP protestovaly dnes v hlavním městě pouze desítky příznivců opozice poté, co venezuelský ministr vnitra Néstor Reverol vyhlásil zákaz jakýchkoli demonstrací.

Již v pátek opozice apelovala na Venezuelce, aby se navzdory zákazu zúčastnili protestu, který označili za „převzetí Caracasu". Opozice plánovala, že tak vyvrcholí třídenní protesty zahájené 48hodinovou celonárodní všeobecnou stávkou. Ale statisíce lidí, které se zapojily do podobných akcí během čtyři měsíce trvajících protivládních demonstrací, dnes ani včera nepřišly.

Ulice Caracasu jsou stále zablokovány barikádami z protestů minulých dní. Dnes se objevili zejména lidé, kteří se ve své zoufalé situaci nezalekli hrozby pěti až deseti let vězení za porušení zákazu demonstrovat. „Spal jsem tu a zůstanu celý den. Barikády se rozebírat nebudou. Jsem tu, protože má matka zemřela na rakovinu kvůli nedostatku léků a já jsem přišel o domov," popsal AFP jeden z demonstrantů, na které dopadla těžká ekonomická krize.

V noci na dnešek SELČ se podle AP odehrály izolované střety mezi vojáky Národní gardy a malými skupinkami mladých demonstrantů, kteří si říkají Hnutí odporu.

Maduro od pátku v ulicích metropole rozmisťuje vojáky a policisty, aby odstranili barikády a chránili nedělní hlasování. Vznik Ústavodárného shromáždění má podle režimu ukončit mocenský boj v opozicí kontrolovaném Národním shromáždění, jemuž Maduro dává za vinu neustále se zhoršující venezuelskou politickou, ekonomickou a sociální krizi.

Témata:  Venezuela demonstrace ve Venezuele Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy