Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Násilí při venezuelských volbách: Zemřel jeden z kandidátů a další tří lidi

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas – Před volbami do venezuelského Ústavodárného shromáždění propukly násilnosti. Opozice volby bojkotuje jako snahu prezidenta Nicoláse Madura o nedemokratické upevnění režimu.

Dnešním volbám předcházela vlna násilností. Při protestech a útocích zemřeli podle úřadů a opozice v předvečer hlasování čtyři lidé včetně jednoho z kandidátů.

Prokuratura oznámila, že v noci byl neznámými ozbrojenci ve svém domě zavražděn advokát José Félix Pineda, který kandidoval do shromáždění za stát Bolívar. Podle svědků dvojice pachatelů vyloupila jeho byt a muže zavraždila.

Advokát byl jedním z více asi 6000 kandidátů na 545 míst ve shromáždění, jehož prostřednictvím se chce prezident Maduro podle svých kritiků nedemokraticky udržet u moci. Opozice proto volby bojkotuje a všeobecně se očekává úspěch kandidátů spjatých s vládními socialisty.

Vláda vyhlásila od pátku kvůli volbám zákaz protestů, násilnosti v zemi stižené těžkou ekonomickou krizí neustaly ani bezprostředně před hlasováním. Podle opozičního předáka a bývalého předsedy parlamentu Henryho Ramose Allupa zabili prorežimní ozbrojenci studentského vůdce jedné z opozičních stran Ricarda Campose nedaleko jeho bydliště ve státě Sucre. Dva další mladí oponenti Madurova režimu zemřeli za dosud nejasných okolností při sobotní večerní demonstraci ve státě Mérida.

Témata:  Venezuela demonstrace ve Venezuele Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy