Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Míra nezaměstnanosti v eurozóně je nejnižší od roku 2009

Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Brusel - Míra nezaměstnanosti v eurozóně v červnu klesla na 9,1 procenta a dostala se nejníže od února 2009. Vyplývá to z dnešních údajů evropského statistického úřadu Eurostat.

V květnu byla nezaměstnanost na 9,2 procenta. V celé Evropské unii pak nezaměstnanost zůstala na 7,7 procenta. Nejnižší byla v České republice, kde činila 2,9 procenta.

Pokles je patrný hlavně v meziročním srovnání - loni v červnu totiž míra nezaměstnanosti v zemích platících eurem činila 10,1 procenta. Analytici přitom na letošní červen předpovídali stagnaci nezaměstnanosti na 9,2 procenta. Květnový údaj Eurostat zpřesnil o jeden procentní bod z původně odhadovaných 9,3 procenta.

Úřad zaznamenal pokles v zemích s nejvyšší mírou nezaměstnanosti, respektive v Itálii a ve Španělsku. Aktuální data za Řecko úřad zatím k dispozici nemá. V Itálii v červnu míra nezaměstnanosti klesla na 11,1 procenta z 11,3 procenta v květnu. Pokles ve Španělsku byl ze 17,3 na 17,1 procenta.

V Německu, které je v eurozóně největší ekonomikou, míra nezaměstnanosti klesla ze 3,9 na 3,8 procenta.

Témata:  ekonomika nezaměstnanost EU práce

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy