Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kushner se vydá na Blízký východ, bude jménem Trumpa hledat cestu k míru

Izraelské ozbrojené složky
Izraelské ozbrojené složky
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump vyšle brzy svého poradce a zetě Jareda Kushnera na Blízký východ. Jeho úkolem bude hledat cestu k přímým mírovým rozhovorům mezi Izraelci a Palestinci.

Oznámil to dnes Bílý dům. Kushner, kterého má doprovázet bezpečnostní poradkyně Dina Powellová, bude jednat s vůdci Saudské Arábie, Spojených arabských emirátů, Kataru, Jordánska, Egypta, Izraele a palestinské samosprávy, oznámil Bílý dům.

„Regionální rozhovory jsou jistě důležité, ale prezident je přesvědčen, že míru mezi Izraelci a Palestinci může být dosaženo jen přímo mezi oběma stranami," uvedl Bílý dům s tím, že Spojené státy v tomto směru chtějí spolupracovat.

Mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinou jsou přerušeny od roku 2014. Jednou z hlavních překážek dohody je výstavba židovských osad na Západním břehu Jordánu, který by měl být podle původních plánů spolu s Pásmem Gazy součástí nezávislé Palestiny.

Trump si stanovil ambiciózní cíl pokusit se o zprostředkování mírové dohody mezi Izraelci a Palestinci, o což se neúspěšně pokoušelo několik jeho předchůdců v nejvyšším americkém úřadu.

Kushner, který se hlásí k ortodoxnímu judaismu, navštívil po inauguraci svého tchána Blízký východ už několikrát. Doprovázel Trumpa při jeho květnové návštěvě v regionu, o mírovém řešení konfliktu v červnu jednal v Jeruzalémě a Ramalláhu. Setkal se tehdy odděleně s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem i s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Témata:  Donald Trump Izrael Palestina Jared Kushner

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy