Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize slovenské vlády pokračuje: Jednání lídrů stran bylo opět odloženo

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Dnes se mělo konat další kolo jednání předáků slovenských vládních stran ohledně řešení krize v koalici, nakonec z něj sešlo.

Zrušena byla již schůzka svolána na minulý pátek, a to kvůli indispozici premiéra a předsedy nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica.

Podle portálu webnoviny.sk účast na dnešní schůzce odřekl šéf Slovenské národní strany (SNS) a parlamentu Andrej Danko, který před týdnem vypověděl koaliční smlouvu.

Dankovi se prý nezamlouvaly výroky představitelů strany Směr-SD vůči SNS. Například místopředseda vlády a exministr školství Peter Pellegrini v pondělí nepřímo kritizoval současného ministra školství Petera Plavčana v souvislosti s podezřeními z netransparentního přidělování peněz z evropských fondů. Plavčana na post ministra dosadila právě SNS.

Nacionalistická SNS již dříve nařkla Směr, že skandál vyvolal podsouváním informací opozici, respektive machinace s rozdělením peněz prý mají na svědomí lidé spjatí s Ficovou stranou.

Roztržka v koalici složené ze tří stran propukla poté, co SNS navrhla uzavření nové koaliční smlouvy. Později strana přidala také seznam požadavků, jako například zavedení třináctého platu pro zaměstnance.

Témata:  Slovensko Andrej Danko Smer SD Robert Fico

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy