Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chystá k výročí bolševické revoluce velkou amnestii

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Kreml chystá k listopadovému 100. výročí bolševické revoluce velkou amnestii. Má být vyhlášena koncem roku, několik měsíců před březnovými prezidentskými volbami.

Oznámil to ruský zpravodajský server Znak a zprávu potvrdil šéf prezidentské rady pro lidská práva Michail Fedotov.

Již v květnu se objevily informace, že amnestie by se týkala nejen kriminálních deliktů, ale i administrativních trestů včetně postihů za pořádání nepovolených demonstrací.

V Rusku byly v minulých letech vyhlášeny dvě amnestie, při nichž se dostaly na svobodu tisíce odsouzených včetně některých odpůrců režimu. V roce 2013 Kreml amnestoval osoby s menším proviněním při příležitosti 20. výročí přijetí novodobé ruské ústavy.

V roce 2015 následovala amnestie k 70. výročí vítězství SSSR nad nacistickým Německem. Tehdy se dostaly na svobodu i dvě vězněné členky skupiny Pussy Riot.

Témata:  Rusko amnestie věznice

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy