Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

500 mrtvých a číslo poroste, jižní Asii ničí záplavy

Záplavy
Záplavy
Foto: News.com.au **www.news.com.au**

Dillí - Záplavy způsobené monzunovými dešti si v jižní Asii podle BBC vyžádaly 500 obětí. Živel ohrožuje 16 milionů lidí v Nepálu, Indii a Bangladéši.

Podle ředitele Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC) Martina Fallera povoně zasáhly jednu třetinu Bangladéše i Nepálu a živel dopadl na 11 milionů Indů ve čtyřech severoindických státech. "Miliony lidí v Nepálu, Bangladéši a Indii čelí vážnému nedostatku potravin a nemocem, které šíří znečištěná povodňová voda," uvedl.

"Ze situace se rychle stává jedna z nejvážnějších humanitárních katastrof, kterou tento region už mnoho let nezakusil. Je třeba jednat rychle, chceme-li uspokojit narůstající potřeby milionů lidí v oblastech stižených ničivými záplavami," uvedl Faller.

V Bangladéši už záplavy dosahují rekordní výšky a očekává se, že stav se ještě zhorší: do země v deltě řek Gangy a Brahmaputry steče v nejbližších dnech voda z indických řek. Meteorologové hlásí, že vysoké srážky budou v regionu pokračovat i v následujících dnech.

Témata:  Asie povodně povodně v Indii

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy