Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prokurátorka kvůli Madurovi prchla z Venezuely do Kolumbie

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Sesazená venezuelská generální prokurátorka Luisa Ortegová a její manžel a poslanec rozpuštěného parlamentu Germán Ferrer uprchli do Kolumbie. Zda tam požádali o azyl, zatím není jasné.

Oba v minulosti podporovali prezidenta Nicoláse Madura, v posledních době ho ale kritizovali kvůli údajné snaze nastolit diktaturu a kvůli porušování lidských práv.

Ortegovou kvůli jejím výrokům na adresu venezuelské vlády nedávno z funkce odvolali a nahradili Madurovým spojencem Tarekem Saabem. Právě Saab požádal tento týden nejvyšší soud, aby vydal na Ferrera zatykač. Manžel Ortegové podle něj stojí v čele rozsáhlé korupční sítě.

Ortegová naopak tvrdí, že o funkci přišla kvůli snaze prezidenta Madura zarazit vyšetřování, které by odhalilo, že přijal úplatek ve výši téměř sta milionů dolarů (2,2 miliardy Kč) od brazilské společnosti Odebrecht.

Do Kolumbie uprchla Ortegová navzdory zákazu opustit zemi i zmrazeným účtům. Nejdříve se s manželem na lodi dostala na karibský ostrov Arubu a odtud soukromým letadlem do kolumbijské metropole Bogoty.

Témata:  Venezuela Kolumbie Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy