Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brigitte Macronová dostala oficiální reprezentativní roli, státní peníze ale nedostane

Brigitte Macronová a Emmanuel Macron
Brigitte Macronová a Emmanuel Macron
Foto: Facebook Emmanuel Macron

Paříž - Manželka francouzského prezidenta Brigitte Macronová dostala oficiální reprezentativní roli v Elysejském paláci, peníze však od státu pobírat nebude.

Prezident Emmanuel Macron během předvolební kampaně prohlašoval, že chce první dámě dát zvláštní status a právo na vlastní rozpočet. Prezidentská kancelář v reakci na protesty od toho upustila. Slíbila ale, že objasní pozici Macronové a finance, které bude mít k dispozici.

Tato reprezentativní role není placená ani dotovaná zvláštním rozpočtem, píše se v prohlášení Elysejského paláce. "Nejedná se o právní status, ale o povinnosti, které se týkají pouze Brigitte Macronové po dobu mandátu Emmanuela Macrona," upřesnil tým první dámy.

Začátkem srpna byl ve Francii přijat zákon, který zakazuje ministrům a členům parlamentu zaměstnávat rodinné příslušníky. Ve Francii neexistují žádné normy, které by definovaly činnost manželky hlavy státu nebo přidělovaly pro tento účel finance.

Partnerky francouzských prezidentů mají už dlouhá léta k dispozici několik asistentů a osobní strážce. Například mzdy pro tým kolem bývalé partnerky Françoise Hollandea Valérie Trierweilerové za rok 2013 činily 400.000 eur (10,43 milionu Kč).

Témata:  Brigitte Macronová Francie

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy