Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé z Katalánska před útoky navštívili Paříž

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzský ministr vnitra Francie Gérard Collomb nes informoval, že teroristé z Katalánska, byli několik dní před útoky v Paříži. Audi A3 zachytil kvůli překročení rychlosti radar v departamentu Essonne u Paříže 12. srpna. Byli v něm čtyři lidé. Podle dřívějších informací deníku Le Parisien strávili radikálové noc z 11. na 12. srpna v hotelu na jižním předměstí Paříže.

Collomb nicméně řekl, že tato buňka neměla žádné napojení na Francii. "Byla to velmi rychlá cesta tam a zpět," uvedl francouzský ministr. Podle něj je zatím příliš brzy na vysvětlení motivu cesty teroristů do Francie. Collomb se ale domnívá, že jeli do Francie "za prací".

Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido už v pondělí hovořil se svým francouzským protějškem a ve středu se mají oba opět setkat v Paříži.

Ve zmiňovaném černém audi zaútočilo pět teroristů ve španělském městě Cambrils. Narazili s ním do chodců, jedna žena byla zraněna smrtelně. Když se auto převrátilo, vyběhli ven a zaútočili noži. Policie všech pět útočníků záhy zastřelila.

Tento útok následoval několik hodin po čtvrtečním atentátu v Barceloně, kde terorista s dodávkou najížděl do chodců na rušné třídě La Rambla v centru města. Třináct lidí zemřelo. Pachatel, který na útěku nožem zabil ještě jednoho muže, byl v pondělí zastřelen policií.

Témata:  teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí Paříž Španělsko Francie

Aktuálně se děje

12. června 2024 11:09

Babiš se ve Sněmovně rázně opřel do Fialy. "Patologického lháře" poslal odpočívat

Poslanci dnes ráno začali projednávat návrh na zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Mimořádná schůze, svolaná na žádost koalice, byla schválena hlasy vládního bloku po asi hodinové debatě, během níž představitelé opozičního hnutí ANO diskutovali o různých tématech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy