Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptu se nelíbí zmrazení americké pomoci

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Egypt během dnešní návštěvy zetě amerického prezidenta Jareda Kushnera kritizoval zmrazení vojenské pomoci, kterou Spojené státy dlouhá léta Káhiře poskytovaly.

S Kushnerovou delegací se přesto sešel egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí i prezident Abdal Fattáh Sísí. A to i přesto, že média nejprve uváděla, že Šukrí se s Kushnerem nesejde. Upravená verze Šukrího programu podle AP původně ukazovala, že jednání ministra s Kushnerem bylo odvoláno krátce poté, co americký představitel dorazil s delegací do Káhiry.

Následně ale agentura informovala, že se Šukrí zúčastnil pozdějšího Sísího jednání s Kushnerovou delegací. Ta zahrnuje zástupkyni poradce pro otázky národní bezpečnosti Dinu Powellovou a vyjednávače Jasona Greenblatta, který má na starosti také blízkovýchodní problematiku. Kushner přiletěl do Káhiry v rámci své blízkovýchodní cesty, jenž má za cíl oživit izraelsko-palestinské mírové rozhovory.

Agentura Reuters v úterý s odvoláním na dobře informované zdroje uvedla, že Spojené státy se rozhodly zamítnout Egyptu vojenskou pomoc v hodnotě 95,7 milionu dolarů (2,1 miliardy korun) a další podporu ve výši 195 milionů dolarů (4,3 miliardy korun) odložit. Washington tak prý chce Káhiru potrestat za nerespektování lidských práv a demokratických norem.

Egyptské ministerstvo zahraničí oznámilo, že rozhodnutí USA lituje. V očích Káhiry jde o „chybné posouzení povahy strategických vztahů, které obě země po desetiletí spojují". Krok Washingtonu prý „odráží nedostatek porozumění významu podpory stability a úspěchu Egypta".

Kushner má následně odcestovat do Izraele.

Témata:  Egypt USA Abd Fattáh Sísí Jared Kushner

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy