Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iráčané postupuje k centru města Tall Afar, zůstává tam i 30 tisíc civilistů

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Blíž k centru Tall Afaru dnes postoupila irácká armáda. Boje o město vypukly v neděli. Podle AFP je v Tall Afaru, který míval až 200.000 obyvatel, stále nejméně 30.000 civilistů a IS je může využít jako lidské štíty.

Podle velitelů citovaných agenturou AFP bude boj o toto západoirácké město rychlejší než boj o Mosul, který armáda vybojovala z rukou Islámského státu (IS) po devíti měsících v červenci.

„Naše morálka je dobrá, čelíme lidem z IS, prorážíme jejich linie a ničíme jejich arzenál," citovala AFP plukovníka Munzira Abada. Obrněná technika se dnes dostala do čtvrti An-Núr na jihovýchodě Tall Afaru, letectvo bombardovalo pozice členů IS. Radikálové se snaží postup vojska brzdit a na přístupové silnice postavili zátarasy z kamionů. Na vojáky míří odstřelovači a minometná palba.

Mluvčí polovojenských oddílů, které se osvobozování města účastní, řekl, že se podařilo prorazit obranné linie IS na obvodu města a osvobozovací oddíly se z několika směrů blíží centru.

V úterý se radikály podařilo vytlačit ze tří čtvrtí a armáda se dostala poprvé do městské části. Vojsko požádalo civilisty, aby mu pomohli a označili domy, kde se radikálové ukrývají. OSN připravuje přijímací střediska v pouštních oblastech, v nichž se má prchajícím civilistům dostat první pomoc. Utíkají krajinou, kde teplota ve dne šplhá až k 43 stupňů Celsia.

Témata:  Irák Islámský stát armáda Iráku

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.