Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netanjahu věří v možnost míru s Palestinci, řekl to zeti Trumpa Kushnerovi

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: Facebook

Tel Aviv - Zeť a poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner dnes jednal v Tel Avivu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o možné obnově mírových rozhovorů. Ještě ho čekají rozhovory v Ramalláhu.

Kushner do Izraele přicestoval ve středu večer po schůzkách v jiných blízkovýchodních zemích - V Saúdské Arábii, Egyptě a Jordánsku. Netanjahu před schůzkou řekl, že je mír dosažitelný, a Kushner prohlásil, že Trump je odhodlán pomoci oběma stranám dospět k mírové dohodě.

Palestinská strana ještě před Kushnerovým příjezdem dala najevo, že Trumpova administrativa není schopná jasně formulovat svoji představu o tom, jak chce s mírovým jednáním pomoci. "Američtí vyslanci přijíždějí s prázdnýma rukama. Budeme od nich chtít vědět, zda znají odpovědi na základní problémy, o těch podružných se nehodláme bavit," sdělil Mahmúd Alúl z hnutí Fatah, jehož představitelé vedou palestinskou samosprávu.

Netanjahu řekl, že je třeba jednat o míru, ale také o bezpečnosti a ekonomické prosperitě. "Myslím, že řešit toto všechno je dosažitelné," řekl.

Palestinští politici podle arabského tisku nabývají dojmu, že se Kushner, o němž Trump po svém zvolení řekl, že je schopen dosáhnout mírové dohody na Blízkém východě, kloní k izraelskému výkladu problému. Kritizoval například platby rodinám usvědčených teroristů, které palestinská samospráva odmítá zastavit.

V Ramalláhu před tamním jednáním americké delegace s předsedou samosprávy Mahmúdem Abbásem protestovalo proti údajnému stranění USA Izraeli několik desítek Palestinců. Abbás při nedávné návštěvě izraelských opozičních poslanců v Ramalláhu řekl, že "americká administrativa tone v chasou a její názor na blízkovýchodní problematiku není znám".

Témata:  Benjamin Netanjahu Izrael Palestina Jared Kushner

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy