Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové příměří na Donbasu se za tři dny porušilo až 600krát, hlásí OBSE

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Takzvané školní příměří ve východoukrajinském Donbasu bylo od pátku porušeno ve více než 600 případech. ntenzita ozbrojených střetů se však podle pozorovatelů OBSE od začátku srpna snížila až o 65 procent.

Z porušování klidu braní se strany konfliktu, tedy ukrajinská armáda a proruští separatisté, navzájem obvinily hned v pátek.

Příměří se dle OBSE nejčastěji porušuje především na kritických místech opakovaných střetů, jako například u města Avdijivka, poblíž doněckého letiště, na úseku fronty u Mariupolu a dále v oblasti u obce Svitlodarsk. Pozorovatelé tam zaznamenali až 80 procent všech incidentů od vyhlášení příměří.

Šéf OBSE Alexander Hug dále uvedl, že znepokojení pozorovatelů vyvolává především využití těžkých zbraní, v důsledku čehož je ničena civilní infrastruktura. Střílelo se přitom z tanků, děl a minometů. Boje na východě Ukrajiny si od jara 2014 vyžádaly na 10 tisíc mrtvých. 

Témata:  Ukrajinská krize OBSE Ukrajina

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy