Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Harvey ztrácí na síle, houstonská letiště ještě dnes obnoví provoz

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Houston - Houstonská letiště v pořádku přečkala řádění bouře Harvey, provoz proto obnoví ještě dnes. Podle agentury Reuters to oznámil starosta města Sylvester Turner. Harvey, který dnes v oblasti jihozápadní Louisiany jako bouře opět vstoupil nad pevninu, postupně slábne a do čtvrtečního rána ztratí intenzitu bouře. 

Harvey zasáhl Texas nejdříve jako hurikán a následně zeslábl na bouři, v postižených oblastech navíc vyvolal rozsáhlé záplavy. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) informovalo, že živel slábne, přívalové deště a s tím související záplavy na jihovýchodě Texasu a jihozápadě Louisiany ale budou nadále pokračovat.

Harvey se ve 20:00 SELČ nacházel asi 55 kilometrů severozápadně od louisianského Lake Charles. Bouře postupuje na severovýchod rychlostí 13 kilometrů v hodině a doprovází ji vítr o síle 65 kilometrů v hodině. Do čtvrtečního rána ještě na území Louisiany, než překročí hranice Arkansasu a Mississippi, ztratí sílu bouře.

Kvůli Harveymu bylo v celých Spojených státech zrušeno několik tisíc letů, další tisíce pak nabraly zpoždění. Portál Nola.com uvedl, že zrušeno bylo přes 8400 letů obsluhujících Houston.

Město má dvě velká mezinárodní letiště, a to starší Hobbyho a novější George Bushe, které je pojmenované po někdejším prezidentu Bushovi starším. Podle Turnera začne omezený provoz na letištích v 16:00 místního času (23:00 SELČ).

Témata:  Texas v USA povodně v USA letectví a letadla hurikán Harvey

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy