Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuela nabízí zatopeným americkým státm pomoc pět milionů dolarů

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Pomoc obyvatelům amerických států Texas a Louisiana, které v těchto dnech sužují ničivé záplavy, nabídla pomoc také jihoamerická Venezuela. Tato země je sama už několik let v ekonomické krizi, v níž se tamním obyvatelům nedostává základních potravin a léků.

Podle agentury AP oznámil venezuelský ministr obrany Jorge Arreaza, že vláda dá na pomoc až pět milionů dolarů (asi 110 milionů korun). Venezuela se už několik let nachází v hluboké ekonomické krizi a s USA má napjaté vztahy, naposledy minulý týden Washington na venezuelský režim uvalil další finanční sankce.

Podle deníku El Nacional šéf venezuelské diplomacie dnes oznámil, že Venezuela „dá k dispozici vše, co nyní může poskytnout, včetně materiální pomoci či záchranářů". Dodal, že země dá na pomoc také pět procent z prodejů ropné firmy Citgo. Tato společnost, jejímž většinovým vlastníkem je venezuelská státní ropná firma PDVSA, sídlí v americkém Houstonu ve státě Texas a záplavami prý postižena nebyla.

USA zavedly minulý týden sankce i na firmu Citgo, která mimo jiné provozuje v USA mnoho benzínových čerpacích stanic. Zakázáno má vyplácení dividend a podílů na zisku do Venezuely, jinak ale může v USA nadále fungovat, včetně získávání krátkodobých úvěrů.

Opozice a mnozí ekonomové viní z ekonomické krize v zemi socialistickou politiku venezuelské vlády, která kromě toho v zemi zavádí autoritářské způsoby. Někteří to označují jako diktaturu, včetně USA, které kvůli tomu na tamní režim uvalily sankce.

Témata:  Venezuela USA povodně v USA

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy