Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Somálská vláda přiznala chybu: Tamní síly podpořené USA zabily deset civilistů

Somálsko
Somálsko
Foto: Pixabay

Mogadišo - Při společné operaci somálských a amerických sil bylo zabito také deset civilistů, jednalo se o muže a chlapce. O život přišli minulý pátek, když vojáci napadli farmu ve vesnici Barire v jihosomálské provincii Dolní Shabele.

Podle agentury Reuters to dnes oznámila somálská vláda, která přislíbila pozůstalým kompenzace. Ministerstvo informací původně tvrdilo, že při zásahu zahynuli pouze islamisté z hnutí Šabáb.

Zástupce guvernéra provincie Ali Nura Mohamed ale od začátku říkal, že zahynulo deset civilistů, údajně včetně tří dětí a ženy. "Tito místní farmáři byli napadeni zahraničními vojáky, když se starali o své plodiny," prohlásil. "Vojáci je mohli zatknout, protože byli neozbrojeni, ale místo toho je po jednom bez milosti postříleli," dodal.

Americké vojenské velitelství pro Afriku (Africom) tehdy potvrdilo, že americké síly podporovaly somálské jednotky, které v oblasti prováděly neupřesněnou operaci. Africom doplnil, že informace o civilních obětech bere vážně a jako obvykle je prošetří.

Témata:  Somálsko U.S. ARMY uprchlíci

Aktuálně se děje

12. června 2024 8:55

Hamás už příměří v Pásmu Gazy nechce, mrtví civilisté mu vyhovují

Palestinská militantní skupina Hamás údajně odmítla americký návrh příměří v Pásmu Gazy. Uvedl to v úterý izraelský představitel, který citoval odpověď Hamásu zprostředkovanou vyjednavačem příměří, informuje agentura Reuters. Deník The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na uniklé zprávy Hamásu uvedl, že narůstající počty civilních obětí militantům vyhovují.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy