Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Ukrajina přichází hrozba, o které se nemluví. V nebezpečí může být i Evropa

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Odessa - Ve třetím největším městě a hlavním turistickém centru na jihu Ukrajiny se kromě místních a návštěvníků v ulicích procházejí i lidi prchající z války na východě země, studenti nebo ekonomičtí migranti ze střední Asie. Svěží mořský vzduch zde obtěžkává nemoc, o které se nemluví - tuberkulóza.

Odessa je TBC zasažená vůbec nejvíce z celé země, na 100 tisíc zdravých je 110 případů nakažených a počet neustále narůstá. Nemoc je spojována s migrací, nestabilitou a chudobou a může vážně ohrozit Evropu i kvůli tomu, že se Ukrajina snaží o integraci na západ díky novému bezvízovému systému. Pro srovnání - v roce 2015 bylo nahlášeno 518 pacientů s tuberkulózou, to je 4,9 případů na 100 tisíc obyvatel."Ukrajina by měla věnovat zvláštní pozornost TBC," řekl Alexey Bobrik ze Světové zdravotnické organizace (WHO). "Může to snadno přerůst v globální problém." Tuberkulózu se podařilo v Evropě téměř vymýtit na počátku 20. století díky lepší zdravotní péči, informovanosti lidí a vyšší životní úrovni. Poslední pandemii onemocnění hlásila Ukrajina v roce 1995. Tehdy získala mezinárodní pomoc nejen s bojem proti TBC, ale také HIV. Nicméně slabá politická vůle a nedůvěra lidí v chátrající zdravotní systém zdržovala pokrok v léčení. Ukrajina stále léčí lidi s TBC podle systému, který se od sovětských dob příliš nezměnil. Je založen na lůžkové léčbě trvající měsíce nebo dokonce roky v klinikách a sanatoriích, která jsou umístěna v kdysi překrásných historických budovách. Dnes jsou však v havarijním stavu a naprosto nevhodná pro léčbu pacientů. "Nemůžeme poskytnout správné podmínky pro léčbu," uvedl lékař Oksana Leonenko-Brodetskaya, který vede kliniku TBC v Odesse. Podle něj chybí zcela izolované oddělení, aby nedocházelo ke křížové nákaze.

Podle WHO by však izolace pacientů problém nevyřešila - je potřeba včas a s přesností určit diagnózu. Většina pacientů přestane být infekční během několika dnů nebo týdnů po zahájení léčby, pokud se podchytí dostatečně brzo. V zemi je nízká zaměstnanost a lidé se nemůžou spolehnout na sociální zabezpečení, pobyt v nemocnicích je zde navíc drahý. Ve městech jako je Odessa s vysokým počtem migrantů je nereálné předpokládat, že by pacienti zůstali na lůžkách měsíce.Podle Bobrika nemá Ukrajina peníze na vytvoření potřebných míst v nemocnicích, problém je však i s pacienty. Mnozí se zaregistrují pod falešnými adresami a zmizí hned, jakmile je jim trochu lépe. Jiní si zbytečně dlouho namlouvají, že se jedná jen o chřipku a odmítají jít k lékaři, jiní chodí do práce i s diagnostikou TBC, protože si nemohou dovolit přijít o příjem.Zdravotní péče je na Ukrajině sice zadarmo, ale musíte platit za všechny doprovodné služby včetně léků. "Oberou vás za všechno," říká jedna z pacientech. "Nic tady není zadarmo." Ta měla sice štěstí, že jí tuberkulózu diagnostikovali včas a nemusela se léčit na lůžku v nemocnici.

I tak však musela každý den docházet do nemocnice a pod dohledem lékaře a sestry brát léky. U těžších případů trvá kompletní léčba i dva roky. I když lidé nemají peníze na hospitalizaci, každodenní dojíždění jsou velké finanční výdaje zvlášť pro ty, kteří žijí mimo města.

Témata:  tuberkulóza Ukrajina zdravotnictví

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.