Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další evakuace kvůli pumě z války: Ve Frankfurtu opustilo domov 60 tisíc lidí

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Frankfurt nad Mohanem - kvůli chystanému zneškodnění letecké pumy z druhé světové války muselo dnes být evakuováno 60 tisíc obyvatel Frankfurtu nad Mohanem. V okruhu zhruba 1,6 kilometru od místa nálezu pumy museli lidí odejít do dnešních 8:00 SELČ, další tři hodiny pak jsou vyhrazeny pro odchod těch, kteří tak sami neučinili.

Policie nyní opuštěné ulice prochází a zjišťuje, zda všichni nařízení uposlechli. Média uvádějí, že dnešní evakuace je vůbec největší v německých poválečných dějinách.

Důvodem, proč lidé musí preventivně opustit část města, ve kterém žije 700.000 obyvatel, je nevybuchlá pumu o hmotnosti 1,8 tuny. Pyrotechnici s jejím zneškodněním chtějí začít okolo poledne a odhadují, že jim práce potrvá asi čtyři hodiny.

Leteckou pumu našli dělníci při stavebních pracích poblíž univerzitního kampusu frankfurtské Goetheho univerzity v městské části Westend. Bomba ležela podle agentury DPA po desetiletí pod domem, který byl nedávno stržen.

Témata:  nálezy bomb z II. světové války Německo EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy