Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blokovaný konvoj islamistů se rozdělil na dvě části, letecká koalice ho nechce pustit dál

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Konvoj směřující s bojovníky Islámského státu (IS) od libanonské hranice na východ Sýrie se rozdělil na dvě části. Mezinárodní letecká koalice v čele s USA ujistila, že bude konvoj dál blokovat. Lidem, kteří jedou v autobusech, je prý ale zajištěno jídlo a voda.

Na cestu se vydalo 17 autobusů s 300 bojovníky IS a stejným počtem jejich příbuzných. Směřují do Búkamálu na irácké hranici. Koalice bojuje proti radikálům na východě Sýrie a nemá zájem, aby tam dorazili další islamisté.

IS na transfer přistoupil po kapitulaci a ukončil tím boje proti syrské armádě na syrsko-libanonské hranici. Minulou neděli přistoupil na dohodu, že se přesune do východní provincie Dajr az-Zaur.

Při postupu konvoj ale začala blokovat koaliční letadla a autobusy se musely vrátit na území kontrolované syrskou armádou v centru Sýrie. Podle dnešního oznámení koalice se konvoj rozdělil na dvě části.

Několik autobusů zůstalo v poušti v centru země, zbylé se obrátily k vládnímu území. Koalice v dnešním e-mailu uvedla, že pohyb autobusů monitoruje a k těm v poušti umožňuje dopravit zásoby jídla a pití.

Témata:  Sýrie Islámský stát U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy