Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Švédsku se sjela strana Zelených. Dočkali se nenávistného útoku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Gunnar Seijbold/Government Offices

Stockholm - Ve švédském Karlstadu začal třídenní sjezd švédské strany Zelených a místo jednání se stalo terčem nenávistného útoku. Strana má rozhodnout, kdo ve vedoucí funkci nahradí Aasu Romsonovou.

Schodiště bylo postříkáno červenou barvou vypadající jako krev a před objektem byly zanechány obrázky zřícených domů. "Byly tam obrázky explozí... a také jakási červená barva, která podle našich předpokladů měla představovat krev. Tou byla politá plocha o rozměrech více než dva krát dva metry," řekl deníku Aftonbladet policista Morgan Connedal. "Považujeme to za nelegální projev nenávisti proti straně. Je to vážné porušení zákona," dodal.

Navzdory zvýšenému napětí a očividným výhrůžkám straně Zelených její bezpečnostní šéfka Agnetha Boströmová sdělila, že sjezd proběhne tak, jak bylo původně plánováno.

Romsonová tento týden oznámila rezignaci na post vicepremiérky vlády sociálnědemokratického premiéra Stefana Löfvena. Strana Zelených má dvoučlenné vedení, které vždy sestává z jednoho muže a jedné ženy. Doposud stáli v čele strany Aasa Romsonová a Gustav Fridolin.

Romsonová dnes přednesla na sjezdu projev na rozloučenou. Nominační výbor dnes odpoledne navrhne, aby ji v čele strany nahradila stávající ministryně pro mezinárodní rozvojovou spolupráci Isabella Lövinová. Toto rozhodnutí by mělo být potvrzeno na sjezdu v průběhu víkendu, napsal server The Local.

Rezignací Romsonové vyvrcholilo komplikované období pro stranu Zelených, kterou v posledních několika týdnech stíhal jeden skandál za druhým. Zaznělo přitom i podezření, že stranu infiltrovali islamisté.

Témata:  Švédsko

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy